Описание
Инулинът Соса е фруктан (полимер на молекулите на фруктозата), който обикновено се намира в корените, грудките и коренищата на някои растения като репей, цикория, глухарче, като резервно вещество. Той е част от диетичните фибри. Името му идва от първото изолирано растение през 1804 г. - Helenium Inula helenium).
Инулинът се използва в хранително-вкусовата промишленост поради свойствата си, подобни на нишестето (имайте предвид, че според европейското законодателство инулинът не е хранителна добавка).
Инулинът може да се използва като заместител на брашно, без аромат и с много подобна на мазнина текстура. В допълнение към тези свойства е интересно да се отбележи, че метаболизмът на инулина осигурява 1,5 ккал.
Поради това в много продукти, особено в млечните и сладоледа, инулинът се използва като заместител на мазнините.
Той има свойството да образува гелове, които задържат много вода.
Начин на употреба: Разтваря се в течност при 70°С за пълно разтваряне. След като попадне в течността, сместа трябва да се остави на 5°С за 2 часа, за да действа правилно, след което може да се замрази. Термообратима между 35 и 40°C.
Дозировка: 50-200 g/kg течност
Препоръки за употреба: замества мазнините в мусове, сладоледи и кремове.
Количество: 500 гр.